اگرچه GPT-2 در زمان خودش دستاورد مهمی محسوب میشد، بهخاطر دسترسی به مجموعه دادهی محدود و تنها ۱٫۵ میلیارد پارامتر (الگویی در زبان که مدلهای مبتنیبر معماری ترانسفورمر از آن برای پیشبینی متنی معنادار استفاده میکنند؛ چیزی شبیه اتصالات بین نورونهای مغز انسان)، در تولید متنهایی که بعد از چند پاراگراف تکراری و خستهکننده نشوند، قدرت مانور زیادی نداشت.
استفاده از ChatGPT رایگان است؛ اما متاسفانه دسترسی به وبسایت آن برای ما در ایران تقریبا غیرممکن است. مگراینکه از ابزار تغییر آیپی استفاده کنید و شماره تلفن واقعی کشور دیگر، مثلا آمریکا را داشته باشید (شماره مجازی کار نمیکند.)
یکی دیگر از کاربران توییتر، مقایسه جالبی بین نتایج سرچ گوگل و پاسخ ChatGPT به سؤالی مشابه انجام داده و اینطور نتیجه گرفت که عمر گوگل دیگر به سر رسیده است:
از این چتبات میتوان استفادههای جدیتر و مفیدتری نیز داشت. برای مثال، برنامهنویسان از ChatGPT برای حل خطاهایی که در کد آنها وجود دارد، استفاده میکنند. در مثالهایی که کاربران توییتر پست کردهاند، میبینیم که چطور این چتبات در عرض چند ثانیه، خطای کد را بهدرستی تشخیص میدهد تا برنامهنویس نفس راحتی بکشد.
کار جالب دیگری که میتوانید بکنید، این است که از این چتبات بخواهید برایتان سناریو فیلم یا بازی، آن هم به سبک نویسنده یا کارگردانی خاص بنویسد. برای مثال، یکی از کاربران توییتر از ChatGPT خواسته بود اپیزودی برای کارتون ریکاندمورتی بنویسد که در آن ریک از دست مورتی عصبانی است؛ چون نمیداند نسبیت خاص چیست.
بهطورکلی، به هوش مصنوعی مدلهای زبانی بزرگ، صدها میلیارد کلمه در قالب کتاب، مکالمات، صفحات وب و حتی پستهای توییتر و دیگر شبکههای اجتماعی «خورانده» میشود و هوش مصنوعی به کمک این منابع عظیم از داده، مدلی براساس احتمال آماری میسازد؛ یعنی کلمات و جملاتی که به احتمال زیاد پس از متن قبلی میآیند. مدلهای زبانی از این جهت کمی شبیه قابلیت پیشبینی کلمات در گوشیهای هوشمند هستند، با این تفاوت که در مقیاس بسیار بزرگتری عمل میکنند و به جای پیشبینی تنها یک کلمه، میتوانند پاسخهای کامل متشکل از چندین پاراگراف تولید کنند.
GPT-3 در حوزهی یادگیری ماشین معجزه میکند. کیفیت نمونههایی که با استفاده از این هوش مصنوعی تولید شده، بهقدری شگفتانگیز است که بهسختی میتوان تشخیص داد آنها را انسان ننوشته است. و حالا نسخهی بهروزشده و بسیار پیشرفتهتر این مدل، در چتبات ChatGPT به کار رفته است که آموزش آن اوایل سال ۲۰۲۲ تمام شد و اواخر نوامبر بهطور رایگان در اختیار عموم قرار گرفت.
چتبات ChatGPT درواقع مبتنی بر نسخهی بهروز شده GPT-3، نوعی مدل زبانی بزرگ (LLM) است که بر شبکهی عظیمی از نورونهای مصنوعی متکی است که بهنوعی، رفتار نورونهای مغز انسان را تقلید میکنند.
پس این همه هیاهو و جنجال رسانهای بر سر ChatGPT به خاطر چیست و چه شد که این چتبات توانست بهگفتهی سم آلتمن، مدیرعامل OpenAI، فقط در مدت پنج روز یک میلیون کاربر بهدست آورد؟ (برای مقایسه، دوسال طول کشید فیسبوک و اینستاگرام از مرز یک میلیون کاربران عبور کنند.)
یکی دیگر از دلایلی که ChatGPT را به بهترین چتبات دنیا تبدیل کرده این است که اکثر چتباتهای هوش مصنوعی از نوع «Stateless» هستند؛ به این معنی که قادر به ذخیرهی دادههای تولید شده در مکالمات پیشین نیستند و به همینخاطر، نمیتوانند چیزی را به یاد آورده یا یاد بگیرند؛ اما ChatGPT میتواند آنچه را که کاربر قبلا به او گفته به یاد آورد و این حس را منتقل کند که واقعا دارید با یک ربات هوشمند صحبت میکنید.
حتی شگفتانگیزتر از اینها؛ ChatGPT میتواند محیط لینوکس را شبیهسازی کند و به کامندلاینها بهدرستی پاسخ دهد. بهگفتهی آرستکنیکا، فقط کافی است درخواست زیر را وارد کنید و بهجای سهنقطه، کامند مدنظرتان را بنویسید (در مثال زیر، کامند ls -al نوشته شده است):
ChatGPT حتی از پس عجیبوغریبترین درخواستها نیز برمیآید؛ مثلا میتواند داستانی سر هم کند که جزییات بهظاهر بیربط آن در بند اول، به اتفاقات بند آخر مرتبط باشند (اتفاقی که حتی در محبوبترین سریالهای نتفلیکس هم کمتر میافتد!). میتواند لطیفه بگوید و حتی توضیح دهد که چرا خندهدار است. میتواند به سبک مجلات و نویسندههای مختلف، لیدهای جذاب بنویسد و حتی از نقلقولهای بهظاهر معتبر، اما کاملا جعلی استفاده کند. تمام این قابلیتها باعث شده ChatGPT به ابزاری به شدت سرگرمکننده و اعتیادآور و البته برای افرادی مثل من که شغلشان نویسندگی است، بسیار نگرانکننده و دردسرساز تبدیل شود.
در این مقاله سعی کردم به تمام جنبههای تاریک و روشن ChatGPT بپردازم. امیدوارم مرا تا پایان مقاله همراهی کنید.
ChatGPT چیست؟
تکنولوژی بهکاررفته در ChatGPT چیز جدیدی نیست. این چتبات با استفاده از مدل زبانی GPT-3.5 توسعه یافته که درواقع نسخهی بهروزشدهی GPT-3 است و در سال ۲۰۲۰ بهطور محدود دردسترس برخی از کاربران قرار گرفت و حسابی سروصدا بهپا کرد. کاربری در توییتر از GPT-3 خواسته بود به سبک یوتیوبرهای تکنولوژی لپتاپی را بررسی کند که روح ریچارد نیکسون آن را تسخیر کرده است. او که از نتیجه شگفتزده شده بود، در توییتی نوشت: «یوتیوبرهای انسان، خدا رحمتتون کنه. هیچوقت نمیتونید با محتوایی مثل این رقابت کنید.»
از این منظر میتوان گفت هوش مصنوعی مولد دقیقا همان کاری را میکند که ما انسانها برای کارهای مختلف انجام میدهیم؛ یعنی، از چیزهایی که از دیگران یاد گرفتهایم، استفاده میکنیم تا بتوانیم مهارت مختص خودمان را پرورش دهیم؛ با این تفاوت که سرعت یادگیری هوش مصنوعی بینهایت از سرعت یادگیری انسانها بیشتر است و همین موضوع چتبات ChatGPT را جادویی میکند. درواقع، این چتبات بیش از هر انسانی در تمام طول زندگیاش، متن پردازش کرده و همین باعث شده تا بهتر و روانتر از من و شما به هر سؤالی پاسخ دهد و حتی با تقلید از افراد خاص، سبک پاسخ دادنش را شبیه آنها کند.
حالا که ۵۷ سال از عرضهی ELIZA میگذرد، چتباتها به نقطهای رسیدهاند که دنیا از تواناییهای شگفتانگیز و معجزهآسایشان، انگشت به دهان مانده است. و در بین آنها، ChatGPT بهترین چتباتی است که دنیا فرصت استفاده از آن را پیدا کرده است.
شرکت OpenAI ابتدا قرار بود کد منبع تمام پروژههای خود را بهصورت رایگان در اختیار عموم قرار دهد؛ اما پس از عرضهی متنباز نسخهی دوم GPT در نوامبر ۲۰۱۹، ساختار غیرانتفاعی خود را برای همیشه کنار گذاشت و جلوی دسترسی عموم به کد منبع پروژههای آینده خود از جمله نسخههای بهروزشدهی GPT را گرفت.